Hur hittar man de bästa fonderna 2020? Ja, det är frågan. Att spara i fonder är ett enkelt sätt att bli aktieägare och få del av aktiemarknadens tillväxt. Hur hittar man då de bästa fonderna? När man börjar med fonder så kan det många gånger vara svårt att veta var man skall börja och framförallt vad man skall köpa.
Det är lätt att få råd från tidningar eller kanske någon intresserad kollega eller släkting. Frågan man bör ställa sig är dock om det är klokt att följa dessa råd?

Mest ägda fonderna 2020 hos Avanza

Länkarna tar dig till Avanzas analyssidor.
 1. Avanza Zero
 2. DNB Global Indeks
 3. Danske Invest Global Index SA
 4. Länsförsäkringar Global Indexnära
 5. Avanza Global

Avgifterna för fonder är en viktig detalj som man måste kolla igenom noggrant innan man köper något. Många glömmer denna detalj och det slutar istället med att man betalar väldigt mycket pengar in onödan.

Länkarna tar dig till Avanzas analyssidor.

Hur väljer man fond?​

Även om någon menar väl så är det många gånger mycket svårt att pricka rätt med vilken fond eller aktie man skall köpa. Jag har försökt att sammanställa lite olika fondlistor där man kan hitta en hel del intressant information. Listor där man kan se hur andra har handlat och listor där man kan se hur olika fonder har utvecklats under en viss period. Ta dig en titt på dessa listor och du får en bra start på ditt fondsparande. Härifrån kan du få bra idéer som du kan gå vidare med om du känner att det är något som passar dig.

De här topplistorna innehåller förslag och fondtips på de bästa fonderna 2020. Min förhoppning är att du kan använda dessa tips på fonder som en inspiration till ditt eget fondsparande. Jag kommer även uppdatera denna listan i början av nästa år för att kunna redovisa de bästa fonderna 2020.

Sverigefonder är aktiefonder som investerar precis som det låter i namnet bara i Sverige, dvs på svenska börsen, ofta i storföretag med internationell inriktning – men det finns Sverige fonder som riktar sig mot mellanstora företag och småföretagare.

Fonder eller aktier, vad är bäst?​

De risker som finns med fonder är följande:

 • Oförutsedda händelser vilket i och för sig alla värdepapper har och som drabbar fonder i mindre grad pga riskspridningen
 • Fondens kurs kan gå ner och du kan förlora pengar. Om marknaderna som din fond är investerad i går ner så förlorar du och fonder i värde.
 • Valutarisker finns oftast om fonden investerar i marknader utanför Sverige
 • Om du köper på en topp så förlorar du pengar när fonden går ned. Det är därför bra att sprida ut sina inköp över tiden.
 • Är man kortsiktig så finns det risk att marknaden går ner innan marknadscykeln har vänt. Detta kan ibland ta flera år.
 • Fonden byter förvaltare från en bra till en sämre och det innebär att du kan förlora pengar. Gör din research och förstå vem du investerar med i så stor utsträckning som du kan.
 • Köper du en fond på en specifik marknad så kan den gå ner och du förlorar pengar. Sprid dina inköp över flera marknader och geografiska områden för att sprida din risk.
 • Det finns en risk att fonden ökar sina avgifter och du måste betala mer för samma produkt. Ha koll på det så kallade normanbeloppet.
 • Risken mäts många gånger i standardavvikelse. Det är ett mått för hur mycket fondens värde har varierat under de senaste tre åren. Ju högre standardavvikelse desto större är fondens svängningar.

Förvaltningsavgifter äter upp din investering på lång sikt även om det låter som låga avgifter så blir det enorma belopp på en placering som du har under många år. Om man vill spara pengar går det att konstruera sin egna Sverigefond genom att själv välja ett stort antal aktier som man tycker är intressanta där man tar med större företag såväl som småföretag och de sektorer man tror på.

Recent Posts