Aktiehandel – Så kommer du igång med handel av aktier


Aktiehandel

Vare sig du redan har stenkoll på vilka aktier du ska köpa eller om du behöver hjälp så har vi verktygen för dig. Låt dig inspireras, hitta rätt med Aktiegeneratorn eller filtrera på olika parametrar med Aktiefiltreraren. Om du inte redan valt konto behöver du göra det innan ditt första köp. När du blir kund hos oss får du automatiskt ett aktie- och fondkonto och ett ISK, och det allra vanligaste bland våra kunder är att spara i ett ISK. Vad du ska välja beror dock lite på vad du sparar till. När du har öppnat ditt konto och valt ut en eller flera aktier att köpa är du redo att göra själva köpet. Men först behöver du ha pengar på ditt konto. Och se till att välja rätt bland dina konton i rullistan när du gör köpet!

Sätt in pengar

För att kunna göra köpet behöver du ha pengar på kontot du ska handla aktier på. Allra smidigast är att göra en direktinsättning – då har du pengarna på ditt konto inom några sekunder. Sen är det bara att klicka på köp, så dyker aktien upp på ditt konto så fort ordern gått igenom!

 

Så handlar du aktier

 

Vill du lära dig mer om aktiehandel?

Om du vill veta mer om hur det funkar att köpa och sälja aktier i praktiken innan du börjar handla, spana in avsnittet ”Hur handlar man med aktier?”.

Hur fungerar courtaget?

När du gör en aktieaffär betalar du courtage, en typ av köp- och säljavgift. Det du betalar som lägst är det priset som är angivet som ”lägsta courtage” för just din courtageklass i prislistan. När du lägger en order som är större än en viss summa (brytpunkt) betalar du det ”rörliga courtaget” istället.
Det rörliga courtaget är en procentuell avgift och beräknas på det belopp som du har köpt eller sålt för.
Brytpunkterna för när det lägsta courtaget övergår till rörligt courtage för respektive courtageklass är*:
Start: Ingen brytpunkt. Alltid 0 kr*.
Mini: 400 kr
Small: 26 000 kr
Medium: 100 000 kr
Fast Pris: Ingen brytpunkt. Alltid 99 kr*.
Under brytpunkten betalar du alltså courtageklassens lägsta courtage och över brytpunkten betalar du bara det rörliga courtaget.
Exempel 1
Du köper en aktie för 50 000 kr i courtageklass Mini:
Lägsta courtage 1 kr
Rörligt courtage 0,25 %
50 000 kr x 0,0025 = 125 kr. Eftersom 125 kr överstiger brytpunkten betalar du 125 kr i courtage.
Exempel 2
Du köper en aktie för 50 000 kr i courtageklass Medium:
Lägsta courtage 69 kr
Rörligt courtage 0,069 %
50 000 x 0,00069 = 34,50 kr. Eftersom 34,50 understiger det lägsta courtaget betalar du 69 kr istället för det rörliga courtaget.

Hur beskattas aktiehandel?

Aktiehandel beskattas olika beroende på vilket konto du gör dina aktieaffärer på. Du betalar till exempel vinstskatt om du har gjort dina affärer på ett aktie- och fondkonto, vilket du inte gör på ISK och kapitalförsäkring. Där betalar du istället en schablonskatt. I Avanza Akademin kan du läsa mer om beskattning under avsnittet ”Hur skattar man för aktiehandel?”

Vad innebär det att börsen tillämpar två likviddagar?

Ja, vad innebär det att börsen tillämpar två likviddagar? Handel med värdepapper och fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper som är noterade i annan valuta än SEK påverkas även av valutakurs och kan därför påverka avkastningen positivt och negativt.
*Handla gratis på Stockholmsbörsen med courtageklass Start tills du nått ett samlat sparande på 50 000 kr. Läs mer om courtageklasser.

Hur tjänar man pengar på aktiehandel?

Det finns en stor anledning till varför så många handlar med aktier – man har en tro på att man kan tjäna pengar på investeringen. Aktiehandel är ett alternativ till t.ex. att ha pengarna på ett sparkonto, och det stora dragplåstret är att man kan få större avkastning, det vill säga att tjäna mer, om man väljer att köpa aktier än att ha pengarna på sparkonto. En annan sparmetod är att spara i fonder, eller att spara i både aktier och fonder. Läs mer om fondsparande här. Man ska komma ihåg det är olika stor risk förknippad med de olika sparformerna, där aktiehandel har hög risk jämfört med sparkonto.
Exempel
Om du sätter in 100 000 kr på ett sparkonto till 3 % ränta och tar ut pengarna efter tio år kommer du ha tjänat 34 392 kr med ränta-på-ränta-effekten. Om du istället investerar pengarna på börsen under tio år och får 10 %* i avkastning per år kommer du ha tjänat totalt 159 374 kr, det vill säga 124 982 kr mer än om du hade haft pengarna på sparkontot.
Uträkning
Sparkonto: 100 000 * 1,03^10 = 134 392 kr
Börsen: 100 000 * 1,10^10 = 259 374 kr

Finns det några risker med aktiehandel?

Aktiehandel är förknippat med relativt stor risk och du kan förlora de pengar du har investerat. Den högre risken gör att din avkastning kan bli mycket större än om du skulle investera i ett sparalternativ med lägre risk, men samtidigt ökar dock risken för att förlora sin investering.

Varför stiger aktier i värde?

Det kan finnas många olika orsaker till varför aktier stiger i värde – egentligen allt som kan ha en påverkan på bolagets framtida vinst.
Långsiktigt är den huvudsakliga anledningen till att aktier stiger i värde att en aktie är en ägarandel av ett företag, och att du som delägare i ett företag har rätt att ta del av bolagets vinster. Alla bolag som handlas på en börs har som mål att gå med vinst och tjäna pengar. När bolag går med vinst och tjänar pengar ökar också värdet på dem, och då tjänar du som aktieägare pengar.
Det är dock inte bara dagens vinster som spelar in, utan också förväntningarna på ett bolags framtida vinster. Som nämnt kan du som aktieägare tjäna pengar genom att värdet på bolaget stiger. Men du kan också tjäna pengar om bolaget väljer att dela ut hela eller en del av vinsten till dess aktieägare genom utdelning. Det innebär att de betalar ut pengar till sina aktieägare.
Ur det kortare tidsperspektivet påverkas kurserna av mer tillfälliga orsaker. Det kan till exempel vara rådande allmänna trender uppåt eller nedåt, delårsresultat, rykten som är sanna eller falska, tillfälliga ränteförändringar, tillfälliga svängningar i antal personer som vill köpa eller sälja aktier, nyheter och mycket mer. I nya heta branscher det också uppstå köphysteri vilket kan skapa kortsiktiga bubblor.

Hur kan man tjäna pengar på aktier?

Ja, hur blir man egentligen rik på aktier? Det finns i huvudsak två olika sätt att tjäna pengar på aktier; genom att sälja sina aktier med vinst eller ta del av aktieutdelningar.

Sälja aktier med vinst Sälja aktier med vinst

Om dina aktier stiger i värde kan du sälja dem till ett högre pris än vad du köpte dem för. En ökning i aktiekursen sker t.ex. när omgivningen eller marknaden tror på en positiv utveckling för företaget, det vill säga att företaget kommer fortsätta att gå bra och att det finns en förväntan på högre vinster.

Exempel
Om man köper Hennes & Mauritz för 200 kr/aktie i början av januari och säljer dem för 220 kr/aktie i juni har man tjänat 20 kr på varje aktie. Detta inkluderar däremot inte de avgifter som tas ut i samband med aktiehandel.

Ta del av utdelningar Ta del av utdelningar

Om det företag man har aktier i går med vinst kan man få utdelning, vilket är en del av företagets vinst. Hur stor del av vinsten man får ta del av beror på två saker; dels hur många aktier man har som berättigar till utdelning, och dels hur stor del av vinsten som ska delas ut till aktieägarna vilket bestäms på bolagsstämman. De utdelningar man får ta del av kan man antingen välja att behålla i likvida medel eller återinvestera i nya aktier.
Det många tar hänsyn till gällande utdelningar är direktavkastningen, som är storleken på utdelningen i förhållande till aktiens pris. Det kan ses som räntan på investeringen man gör, ungefär som räntan du får på ett sparkonto.
Bli Kund

Recent Posts