De bästa Europafonderna 2021


De bästa Europafonderna

Europafonder kan vara ett bra alternativ för småsparare och investerare som vill ta del av potentiell tillväxt som sker inom Europa utanför Sveriges gränser. Men eftersom det generellt sett är svårare för en småsparare att hålla sig uppdaterad rörande vad som händer på utländska marknader i förhållande till de inhemska kan en Europafond vara en bra lösning. Där utöver är en investering i en Europafond ett enkelt sett att nå de europeiska börserna som annars kan vara både svåra och dyra att handla på via nätmäklarna.

Dock är trenden i skrivande stund att detta är något som är på väg att ändras tack vare en ökad hunger från kunderna att själva kunna investera runt om på kontinenten utan att behöva betala avgifter till fondförvaltarna. Men istället för fondavgifter betalar småspararen ett något högre courtage än vad som är fallet vid handel på Stockholmsbörsen.

Det finns olika nischer av Europafonder, somliga har specialiserat sig på att investera i tillväxtbolag inom Europa eller mer specifika regioner inom Europa medan andra fonder ger sina kunder möjligheten att köpa delar av de stora väletablerade bolagen runt om kontinenten. Många av dessa tenderar att följa de stora mest välkända indexen tätt men det finns undantag där investeringarna viktats annorlunda och därmed ökar sannolikheten för avvikelser. Fördelarna med att handla Europafonder är att makro risken i investerarens portfölj sjunker eftersom den sprids över flera länder. Dessutom sprids investeringarna i olika valutor, främst Euro, vilket också har positiva effekter i termer av diversifiering.

Sammanfattningsvis kan man säga att Europafonder är ett bra alternativ för en investerare som önskar sprida sin risk utanför Sveriges gränser och ta del av fondförvaltarnas kunskap. De bästa fonderna bland Europafonder kan köpas hos banken eller hos diverse nätmäklare.

Europafonder är aktiefonder som i stor utsträckning riktar sig mot aktier som är hemmahörande på den europeiska kontinenten. Dessa fonder kommer att försöka tillhandahålla exponering för flera länder i ett brett spektrum av utvecklade och framväxande ekonomier, marknadskapital, valutor och näringsliv. Europafonder investerar i bolag på börser från Europa och man försöker ofta sprida ägandet till olika länder, branscher och företag.

Europa och Europafonder har inte hört till investerarnas favoriter de senaste åren. Men det finns det ljuspunkter här nedan hittar du ett Europafonder som jag tycker är intressant att titta närmare på.

Bästa Europafonder

Här listar jag de 10 bästa Europafonderna efter utveckling de senaste 5 åren.

Fidelity European Dynamic
Jupiter European Growth
Danske Invest Europe Small Cap
Didner & Gerge Small & Microcap
SEB Europafond Småbolag
Swedbank Robur Europafond
Swedbank Robur Småbolagsfond
Allianz Europe Equity Growth
Nordea 1 – European Sm&Mid Cp
UBS European Opportunity

 

Här hittar du en bra lista från Avanza som är enkel att sortera på

Klicka på bilden för att komma till Avanzas analyssida.

Europafonder
Europafonder

För att marknadsföra sin fond i alla EU-medlemsländer behöver man bara registrera sin fond i ett EU-land under det landets finansinspektörs myndighet. Till exempel i Irland (Europa) är det den irländska finansinspektionen. IFSRA är i sin tur en del av Europeiska värdepappersutskottet, som ansvarar för samordningen av värdepappersreglerna i alla EU-länder.

Europafonder och EU

Sedan de tidiga dagarna, då Europeiska stål- och kolindustrin bildades 1951 för att varor ska säljas och transporteras fritt inom EU-gränserna, har de politikerna från Europa länge försökt skapa en sömlös marknad för varor och tjänster på hela kontinenten.

Efter att Europeiska unionen (EU) officiellt skapades och ersattes av Europeiska ekonomiska gemenskapen efter Maastrichtfördraget 1993, har finansiella tjänster och kapitalförvaltningen i synnerhet flyttat till centrum för omfattande svepande lagstiftningsinitiativ.

Länder som investeras i med Europafonder

Dessa länder är vanliga när Europafonder investerar i olika länder inom EU och Europa.

Tyskland

Storbritannien

Schweiz

Frankrike

Nederländerna

Danmark

Sverige

Spanien

Italien

Irland

Finland

Portugal

Norge

Polen

Österrike

 

Kom ihåg att det alltid innebär en risk att spara i fonder. Din investering kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. En fonds historiska avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Ansvarig utgivare, Samuelssons Rapport. Läs mer om fonder från Europa på vår hemsida.

Artikeln innehåller affiliatelänkar till Avanza. Läs mer på Avanza om detta.

Recent Posts