Skapa en buffert i fonder, aktier och nu även digitalt


Aktier, valutor, fonder – ja listan kan göras lång över hur många olika sätt det finns att investera eller spara dina pengar. Många skulle nog säga att alla tre är ganska bra. Mycket beroende på att pengarna kan öka i värde. Till skillnad från ett vanligt sparkonto där pengarna mest bara ligger. De olika sparsätten har dock sina för- och nackdelar.

Skapa en buffert i fonder, aktier och nu även digitalt
Källa: Unsplash

Spara i aktier – för dig som vill ta lite mer risk

Fonder är kanske inte lika snabbt och intressant som aktier men det är ändå många idag som väljer att spara sina pengar i aktier. Det kan man göra både på lång och kort sikt. Även om kort sikt ofta förknippas med just aktier. Detta eftersom marknaden inom aktier är mer svajig vilket gör att köp och sälj ofta går till snabbare. Ibland kanske till och med samma dag. När man handlar med aktier köper man en liten del av ett företag som sedan ökar eller sjunker i värde. Ofta snabbt under kort tid. Det här är ett bra sätt för den som vill spara på lite kortare sikt och kanske inte behöver sina pengar för stunden. Det kan också vara bra för den som vill ta lite större risker och inte har lika mycket att förlora. Precis som med fonder är det viktigt att sprida ut sina investeringar för att på så sätt sprida risken.

Spara i fonder – långsiktigt och med mindre risk

Fonder är nog det allra säkraste sättet att spara på, för de allra flesta. Ska du spara till din pension, dina barn eller något annat mer långsiktigt är fonder det allra bästa alternativet. Här är oftast riskerna väldigt låga och man kan börja spara i fonder med mycket mindre kapital. Aktier, till skillnad från fonder, kan vara ganska dyra när man ska göra köpet och det kan därför krävas mycket pengar för ditt initiala sparande. Här kan man spara i företag eller organisationer som man tycker om och själv välja sina belopp som man sparar. Det bästa här är att spara månadsvis. Något som är väldigt bra att spara till är en bostad. En bostad kan vara bra att köpa som investering för framtiden.

Spara i en digital krislåda – få din information säkrad

Att bunkra upp inför andra tider är något som man bör göra på flera plan. Här är det såklart bra med en budget i form av kapital, men det finns också andra typer av buffertar man kan tänka på. Vissa företag producerar nu digital krislåda för dig som vill säkra upp dina digitala foton, din dator, din mobil och andra apparater som du har i hemmet eller på jobbet. Det här är också ett bra sätt att säkra upp en framtid som kan te sig oviss.

Skapa en buffert i fonder, aktier
Skapa en buffert i fonder, aktier

Källa: Unsplash

Att säkra upp sin framtid med både pengar och mat har alltid varit och är fortfarande väldigt viktigt. Med aktier, fonder och annan form av kapital kombinerat med en digital krislåda kan du kanske vara säkrad framöver. Man ska dock komma ihåg att aktier, fonder och andra typer av obligationer inte alltid växer i värde. De kan även gå ned i värde vilket kan vara bra att komma ihåg när man investerar. Investera aldrig mer pengar än du har råd med.

Recent Posts