Aktier för nybörjare – Börja med aktier


Aktier för nybörjare

Kom igång på 5 minuter – Aktier för nybörjare

Genom att följa vår steg för steg guide så kan du komma igång som nybörjare med aktier på mindre än 5 minuter.

1. Välj en mäklare

Vi ger dig stöd för att välja portfölj att köpa, men aktieköpen gör du själv via en bank eller mäklare. På detta sätt försvinner dyra mellanhänder som gör att kan spara så mycket pengar som möjligt åt dig själv. Det finns många billiga aktiemäklare idag. Det är väldigt enkelt att öppna ett mäklarkonto och det kostar många gånger ingenting att komma igång. Du hittar vår jämförelseguide för mäklare lite längre ner på denna sidan.

2. Välj vilken kontotyp

Olika konton har olika för-och nackdelar. De flesta väljer att investera via ett så kallat investeringssparkonto (ISK), där enskilda vinster och förluster inte behöver deklareras. Skatten dras istället årsvis baserat på det belopp du har på ditt konto, vilket gör ditt sparande mycket enkelt.

3.Välj en aktieportfölj som du vill spara i

Välj därefter vilken portfölj som du vill spara i. Det finns flera olika aktieportföljer på Samuelssons Rapport som du kan välja mellan. Du kan läsa mer om dom olika portföljerna här. Vill du se avkastningen för dom så har du riktiga live resultat sedan 2008 här. Samuelssons Rapport hjälper dig som medlem att komma ihåg genom att skicka nyhetsbrev varje månad med aktuella aktier och om det skett något byte eller liknande. Om det uppstår frågor så hjälper vi alltid till så att du snabbt kommer vidare. Här är lite bra tips på vägen för att komma igång.

4. Bli medlem

Det finns flera olika medlemsnivåer att välja bland på Samuelssons Rapport. Välj den som passar dig bäst. Fråga oss gärna om du är osäker. Du hittar kontaktformuläret nedan. Den enklaste medlemsformen kostar 29 kr per månad. Den heter BAS. Du behöver inte bli medlem för att ta del av den mesta av informationen här men om du vill få tips på bra aktier som vi handlar med så är det tyvärr en nödvändighet. Resultaten för våra portföljer (sedan 2008) hittar du här.

5. Köp dina aktier

Du behöver ett konto som du kan köpa aktier i. Se punkt 1 och 2 i listan. Har du frågor om hur man köper aktier så står både vi och din mäklare till hjälp. Det är inte svårt och det går snabbt och lätt att komma igång.

6. Kontinuerligt sparande

Du kan välja att spara pengar i din portfölj månadsvis, kvartalsvis, eller när du vill och har lite pengar över. Som medlem får du varje månad ett nyhetsbrev med vad just din portfölj har köpt och sålt den månaden. dags.

7. Har du frågor så hjälper vi gärna till

Du hittar vårt kontaktformulär här.



Vilken mäklare är bäst?

Här kan du jämföra olika mäklare gratis mot varandra.

 


Vilka aktier ska jag välja?

Att komma igång och välja aktier för nybörjare kan i början vara lite svårt. Man vet inte var man skall börja. Som nybörjare kan det vara bra att börja med svenska stora företag eller investmentbolag. Vi har 3 aktieportföljer som har en historisk fin utveckling för detta. De heter Nybörjarportföljen, OMX Large Caps (Svenska stora företag) och Lat men Smart som är en portfölj med investmentbolag. Dessa portföljer startades 2008 och 2011 och har är mycket populära sedan dess av våra medlemmar. Du kan läsa mer om portföljerna nedan.

Lat men Smart (Investmentbolag)

En annan perfekt aktieportfölj om man vill börja med aktier är alltså vår portfölj ”Lat men Smart”. Historiskt har den utvecklats väl och företagen som ingår i portföljen ser fortsatt starka ut. Med tanke på bolagen och de företagsledare som ingår i dessa så skulle jag inte vara förvånad om denna aktieportföljen fortsätter att vinna över andra aktieportföljer, fonder och index 10 år och mer från nu. Bolagen är uteslutande robusta investmentbolag vilket är perfekt om du är nybörjare.

Svenska Stora bolag (OMX Large Caps)

OMX Large Caps investerar i stora svenska bolag och har slagit index alla år sedan start. Du kan läsa mer om denna aktieportfölj här.

Nybörjarportföljen

Detta är en bra portfölj för dig som är ny med aktier eller kanske vill börja spara till dina barn eller liknande. Du kan läsa mer om aktier för nybörjare på vår hemsida.

Fler aktieportföljer att välja på

Längre ner kan du läsa om alla våra portföljer. Där finns även exempel på bra aktier för nybörjare. Vissa av dessa har vi haft sedan 2008 med mycket bra resultat. Om man har svårt att välja vilka aktier man skall köpa så bör man försöka titta på resultat historiskt så mycket som möjligt. Har dem du vill ta hjälp av att välja aktier en bra historia – trackrecord? Är det ett resultat som är efterkonstruerat eller är det ett resultat som kommit pga av riktig och bra handel? Var försiktig med detta och lägg mycket tid på att undersöka vad som är riktig aktiehandel och efterkonstruktioner. Med efterkonstruktioner så menar jag sådant som man visar upp och säger att man hade fått detta resultat om man hade gjort si och så. Siffror som dessa är värdelösa. Det säger ingenting om aktiehandel och om vad som komma skall. Det som är viktigt och som ger förtroende är riktig handel utan att man lägger saker till rätta i efterhand och säger att så här bra skulle det blivit om jag gjort såhär.

Kontakta oss gärna om du är osäker på vilka aktier man skall köpa idag som nybörjare

Har du frågor om något kring aktieportföljer eller hur man köper aktierna så hjälper vi gärna till. Du hittar vårt kontaktformulär här.

Du vet väl att vår avkastning har slagit de flesta fonder och index de senaste åren. Den är inte bara enkel att följa utan resultatet har varit riktigt bra också i jämförelse med andra. Här ser du resultat på andra aktieportföljer också.

Sprid dina risker, var långsiktig och börja månadsspara

Innan du ger dig in i aktiehandlandet så kan det vara bra att veta vilka risker det finns med aktier. Mycket av informationen får du självklart från din aktiemäklare men om du vill handla för första gången så kan det vara bra att veta en del om riskerna redan innan.

Orsaken till att en aktie kan gå ner i värde, vilket resulterar i att du förlorar ditt sparande, kan vara för att det går dåligt för själva aktiebolaget som du köpt aktierna från. De minskar då i värde på grund av att exempelvis deras resultat är negativt. Det kan också finnas en generell risk med att marknaden går ner, vilket innebär att många av de bolag som tillhör den marknaden minskar i värde. Detta kan ske när nyheter om till exempel ett farligt ämne i jordbruksindustrin sprids och sedan påverkar alla bolag som är i den industrin.

Det kan också pågå konjunkturer eller inflation som gör att marknaden kan bli ostabil. Det kan vara väldigt svårt att förutse något sådant men det går också att läsa av statistik och data för att vara mer förberedd. Det finns även en väldigt liten risk för en börskrasch. När en börskrasch sker så är risken att man förlorar allt man sparat i sitt kapital.

Månadsspara aktier

Fördelen med att månadsspara är att du sprider ut dina risker då du handlar varje månad och behöver därför inte tänka på att pricka in börsen vid en specifik tid. Det är även ett väldigt bra sätt för att få dina pengar att växa långsiktigt, då månadssparandet växer stegvis genom ränta-på-ränta-effekten. Det bästa sparandet är det som blir av. Genom att månadsspara sprider du dina investeringar över tid vilket kommer ge att du ibland köper när det är dyrt och ibland när det är billigt. Det är omöjligt att alltid köpa då aktierkurserna är som allra lägst. När du månadssparar köper du 12 gånger om året och får en genomsnittlig inköpskostnad för dina aktier. Det är mindre risk att du köper just den gången då kursen är som allra högst.

Färdiga aktieportföljer att spara i – Vilka aktier skall man köpa?

Vi har satt ihop ett antal färdiga aktieportföljer enligt särskilda kriterier som du kan månadsspara i eller investera när du vill i. Sparar du i någon av dem får du riskspridning i mellan 6 och 15 aktier eller fonder (indexfonder)  per köp.a portföljer- vilka aktier ska man köpa? – Aktier för nybörjare

Det är mycket enkelt att investera i aktier och följa våra portföljer. Vi skickar ut ett mail en gång i månaden och uppdaterar alla medlemmar om något skall köpas eller säljas. Uppdateringen sker alltid på en söndag vilket innebär att alla har samma chans att köpa och sälja till samma kurser på måndagens öppning. Som nybörjare kan det vara svårt att veta hur man ska investera sitt sparkapital. Här tipsar jag därför om hur du som nybörjare kommer igång och sätter samman en enkel portfölj för långsiktigt sparande.

Resultatet har slagit index ända sedan 2008 – något de flesta inte gör
Resultaten som du hittar här kommer från handel som har redovisats på exakt det sätt som vi skriver om ovan. Det är väldigt enkelt att följa portföljen och investera i aktier på detta sätt och dessutom få exakt lika resultat som de jag har redovisat i diagrammen. Transparens och öppenhet är en självklarhet i våra tjänster. Till skillnad från dom flesta andra så redovisar vi resultatet från vår handel. Många gömmer gärna denna detalj eller också så ändrar dom det på något sätt.

Large Cap (Stora svenska bolag)
Small Cap (Småbolag Sverige)
Gordon Gekko-portföljen
Utdelningsportföljen
SR Viking – En Svensk Gordon Gekko (Nyhet)
Lat men Smart (De bästa investmentbolagen)
Svenska Aristokrater – Utdelningsmästarna
Nybörjarportföljen
PPM Offensiv
PPM Balans
USA – Portföljen
PPM – Bra Fonder
Christer Gardell – Cevians portfölj

Tips för nybörjare

  • Var långsiktig och behåll aktierna länge. Gärna i många år. Det är inte så viktigt om aktierna går ner lite då och då om dom på längre sikt går upp.
  • Handla gärna aktier i företag som du förstårDetta gör det mycket enklare att följa med i företaget.
  • Sprid dina risker. Lägg inte alla äggen i samma korg.
  • Ha en buffert vid sidan av, man vill inte investera pengar som man kan behöva i morgon.
  • Undvik förhoppningsbolag. De gånger dessa lyckas är alltför få så det är bättre att undvika dessa.
  • Varför inte göra ett köp för att komma igång? Även om det är 100 kronor, kan det vara bra för att lära sig hur det fungerar rent praktiskt.

Så här börjar du? – Aktier för nybörjare

När och hur ska du börja din resa på aktiemarknaden? Eftersom investeringar på aktiemarknaden är det bästa för långsiktiga investeringar, borde du börja omedelbart. Istället för att spendera alltför mycket tid på att försöka tänka på när du ska göra ditt första aktieplacering, bör du överväga hur länge du skall ha pengarna på aktiemarknaden. Olika investeringar erbjuder olika risker och avkastning, men tiden är alltid vid din sida.

På sikt kommer alla avkastningar som utförts med en välvald investering att visa goda resultat, oavsett hur marknaden går när du köper den första aktien. Så börja med din första investering, men se till att du inte investerar en för stor del av dina besparingar i aktier samtidigt. Du riskerar att handla när aktier är som dyrast. Istället skulle det vara en bra idé att investera i aktier regelbundet. Använd din avkastning för att återinvestera och hoppa inte in och ut ur aktiemarknaden. Det kostar bara mycket pengar.

När du investerat i en aktiemarknad är något av det viktigaste att komma ihåg att titta till dina aktier regelbundet. Du bör aldrig fylla på din portfölj med aktier för att i nästa stund bara glömma bort dem. Investeringar kräver regelbunden vård och uppmärksamhet för att lyckas. Genom att övervaka dina aktier har du också möjlighet att lära av dina misstag för att ytterligare förbättra din investeringsstrategi. Misstagen är mänskliga, men framgångsrika investerare undviker att upprepa samma misstag två gånger.

Följ dessa råd och du sitter säkert

Aktiemarknaden är inte bara till för rika, det finns gott om tillfällen för småsparare. Följ dessa simpla råd och öka dina chanser redan idag. Det är viktigt som ny och om du vill börja med aktier som nybörjare att sprida sina risker är mycket viktigt för att få en stabil avkastning, man bör ha minst – fler är också ok – 5 olika aktier i 3 olika branscher för att inte vara allt för beroende om en aktie skulle gå dåligt. När börsen svänger kortsiktigt sitter du oftast säkert om du tänker långsiktigt. Index (börsens genomsnittliga utveckling) ligger på cirka 7-8%, om du följt ovanstående steg dvs har en hyfsad riskspridning så kommer du att sitta säkert på lång sikt. Ha realistiska mål. Många som börjar handla med aktier har förväntningar att köpa när aktiekursen är som lägst och sälja när den når sin topp. Denna tanken är förstås lockande men tyvärr orimlig. Det är bättre att göra många små vinster än att göra förlust och därför är det viktigt att sätta små och realistiska mål och hålla sig till dessa. Förstå vad du köper. Man ska aldrig ge sig in i en bransch eller ett bolag man inte begriper. Många gör sina inköp baserat på köprekommendationer och detta är verkligen inget att föredra. Man kan lyssna på köprekommendationer för att få inspiration men köp aldrig något innan du själv gjort din hemläxa.

Köpvärda aktier 2019 – bättre resultat än Avanza Zero och OMX index

Aktietips: Våra portföljer har slagit aktie index varje år sedan start och även om vi inte kommer att lyckas med det i framtiden varje år så är det ändå alltid vår ambition. De flesta som håller på med aktier, det gäller både spåsparare och professionella fondförvaltare lyckas inte få resultat som är bättre än aktie index. Aktie index kan du investera i utan avgifter via exempelvis fonden Avanza Zero.

Om nu dom flesta inte klarar av att få en avkastning bättre än index eller Avanza Zero så finns det ju ingen anledning att använda dom. Då är det ju bättre att parkera sina pengar i just Axanza Zero eller liknande fonder med noll i avgift. Är du ovan med aktier så är det något som jag rekommenderar starkt. Avanza Zero eller en portfölj med bra investmentbolag. På Samuelssons Rapport är vi stolta över att vi har lyckats att få bättre resultat än OMX index och Avanza Zero, aktieindex alla år sedan start 2008 på våra 2 (bland annat) stora svenska portföljer. Vilka aktier ska man köpa idag är enklare att veta om man har resultat historiskt för alla portföljer och fondförvaltare.

Det är mycket enkelt att följa våra portföljer med aktier och investmentbolag. Vi skickar ut ett mail en gång i månaden och uppdaterar alla medlemmar om något skall köpas eller säljas. Uppdateringen sker alltid på en söndag vilket innebär att alla har samma chans att köpa och sälja till samma kurser på måndagens öppning.

Lite information om aktiemäklare

Du hittar en bra aktiemäklare genom att börja jämföra deras avgifter, alltså courtage, med varandra. Desto lägre courtage, desto bättre. Du bör innan också definiera vilka köp du har intresse av att utföra så att du kan välja en aktiemäklare som passar just dina behov. Aktiemäklare kan också erbjuda olika utbud av aktier, fonder och värdepapper. Du vill därför se till att deras firma har det du är ute efter.

Det bästa sättet att börja leta aktiemäklare på är att söka på nätet och använda sig utav nyckelord som ”aktiemäklare” och ”handla aktier” och sedan börja jämföra deras erbjudanden. Du kan också börja med att kolla vilka aktiemäklare som finns på den banken som du redan använder dig av idag. I vissa fall kan aktiemäklare från din egna bank ha precis det du letar efter medan i andra fall kan det vara bättre att kolla någon annanstans. Om du har använt dig utav samma bank i flera år så kan det dock vara skönt att börja där eftersom du kan vara säker på att du får bra service som trogen kund.

Du kan också välja en aktiemäklare baserat på personens eller mäklarfirmans rykte. Om kunderna är väldigt nöjda med aktiemäklaren så finns det en stor chans att du också blir det. Läs runt på nätet eller fråga vännerna och kollegorna om deras tips för att se vad andra tycker och kanske få lite hjälp på traven. I Sverige har i princip alla aktiemäklare ett bra rykte och är väldigt pålitliga. Dina pengar kan också skyddas av insättningsgarantin i många fall vilket innebär att du får ersättning om din aktiemäklare skulle gå i konkurs. Det är dock alltid bra att kolla upp en aktiemäklare en extra gång genom att fråga runt eller söka på nätet för att se andras rekommendationer.

Nybörjarguide: Hur fungerar aktiesparande? – Del 1 (6)

Om du har funderingar på att börja spara i aktier, eller bara vill lära dig mer om hur aktier fungerar och vad man kan ha i åtanke vid eventuellt aktiesparande så har du hittat alldeles rätt! Den här nybörjarguiden i sex delar kommer ge dig all grundläggande information du kan behöva ha för att få en större inblick i aktiesparande och för att själv kunna börja spara i aktier!

I den här första delen kommer vi gå igenom grundläggande information om vad aktier är, aktieägares rättigheter, hur man kan tjäna och förlora pengar på det och vilka lärdomar som kan göras av hur aktiemarknaden fungerat historiskt.

Vad är en aktie?

Aktier innebär en investering i, och ett ekonomiskt delägarskap av, ett företag. En person som äger aktier kallas för aktieägare. Delägarskapet i företaget gör så att aktieägaren kan ta del av företagets vinst och tillväxt.

För företaget fungerar aktierna som en finansiell källa till verksamheten. Detta kan användas antingen istället för, eller utöver, lån med ränta. För företag kan det vara fördelaktigt att sälja företagsandelar då aktier är som ett slags räntefritt lån på obestämd tid. Däremot behöver företaget vid vinst och tillväxt betala ut en viss summa av dessa pengar till aktieägarna.

Rättigheter som delägare:

Som delägare/aktieägare i ett företag har du ett antal rättigheter:

  • Du kan köpa aktier när du vill;
  • Du kan sälja aktier när du vill;
  • Du har rösträtt i bolagsstämman. Ju fler aktier du äger, desto större inflytande har du i bolaget;
  • Du har rätt att ta del av regelbunden information från företaget gällande deras verksamhet;
  • Du kan inte förlora mer kapital än vad du har lagt på aktier. Om företaget skulle gå i konkurs ärvs aldrig skulden av aktieägarna.

Värsta som kan hända:

Även fast man som delägare/aktieägare har vissa rättigheter betyder det inte att man är helt skyddad, utan man kan fortfarande råka ut för vissa negativa saker. Det är viktigt att komma ihåg att aktiesparande aldrig är helt säkert, utan kan innebära ekonomisk förlust.

En sak som kan hända är att företaget går i konkurs. Det gör så att pengarna upphör och aktierna förlorar sitt värde. Även fast förlusten aldrig kan vara större än summan du lagt på aktier kan det fortfarande vara något av det värsta som kan hända när det gäller aktiesparande.

Hur tjänar man pengar på aktier?

Det finns två huvudsakliga sätt att tjäna pengar på aktier:

  • Kursförändringar: Det är kursen som styr vad en aktie är värd. Att tjäna pengar på kursförändringarna kan både handla om att köpa aktier billigt och sälja dem dyrt, för att på så sätt tjäna på kursökningen. Det kan också handla om att spara regelbundet, och köpa aktier oavsett dess inköpspris, för att på så sätt kunna snitta ner inköpspriset på längre sikt och få gratis avkastning.
  • Utdelning: Ett annat sätt att tjäna pengar på aktier är genom att få ta del av vinsten, via utdelning. Utdelningar sker vanligtvis en gång per år, men frekvensen kan variera.

Hur förlorar man pengar på aktier?

Det finns två huvudsakliga sätt som man kan förlora pengar på aktier:

  • Kursförlust: Kursförlust innebär att aktierna faller i värde, vilket är förhållandevis vanligt. Det är av den anledningen som aktiesparande många gånger förstås som ett riskfyllt sätt att investera eller spara kapital på.
  • Konkurs: Ett annat sätt att förlora pengar på aktier är genom att företaget som man har delägarskap i går i konkurs. Hur vanligt detta är beror på vilket företag det rör sig om. Generellt kan man säga att det är vanligare för mindre företag att gå i konkurs, jämfört med exempelvis större internationella företag.

Aktiemarknaden historiskt:

När man ska börja spara i aktier är det ofta bra att känna till hur aktiemarknaden sett ut historiskt. Om man studerar den historiska förändringen som skett de senaste 70 åren kan man konstatera följande:

  • Det generella värdet på aktier har ökat stadigt, samtidigt som det funnits tillfälliga minskningar. Att värdet har ökat är dock inget unikt för just aktier, utan priset på det mesta har ökat de senaste 70 åren;
  • Aktiesparande är ofta en bra sparform på lång sikt om man vill få dem att växa, jämfört med exempelvis sparkonto där pengarna befinner sig på en likvärdig nivå över tid;
  • Aktiekurser rör sig upp och ner, beroende på bland annat inflation och deflation;
  • Aktiehandel kan vara lönsamt även på kort sikt, men detta förutsätter djupare kunskaper och mer aktiva affärer.

Sammanfattning

Aktieägande innebär ett delägarskap i ett företag. Som aktieägare kan du tjäna pengar genom att företaget går med vinst eller genom dess tillväxt, och du kan förlora värdet på dina aktier om företaget går i konkurs. Det går att tjäna pengar på aktier på både kort och lång sikt, och historiskt går det att se att aktiesparande har varit en lönsam sparform.

Nybörjarguide: Att börja spara i aktier. Fem steg för långsiktigt sparande – Del 2 (6)

Att börja spara i aktier kan vara både spännande och lärorikt! Det är här du kommer börja tillämpa de kunskaper du har i ämnet, i praktiken! Som nybörjare inom sparande kan det vara svårt att veta var man ska börja och hur man ska tänka, men en riktlinje är att fokusera på sparandet som en långsiktig process där man ser pengautvecklingen över tid – snarare än som ett sätt att göra snabb vinst. Nedan kommer fem steg för långsiktigt sparande!

  1. Gör en budget – Innan du börjar spara i aktier är det en god idé att göra en budget över de inkomster och utgifter du har varje månad. På så sätt får du en uppfattning om vilka summor du har att röra dig med ekonomiskt, och hur mycket du har möjlighet att lägga på ett aktiesparande.Kom ihåg att pengarna du tänkt avsätta till aktiesparande alltid ska vara summor du är beredd att förlora. Om du känner att du inte har råd att förlora en viss summa pengar bör du överväga att lägga en mindre summa pengar på aktiesparande. Även om pengarna på längre sikt kan öka så finns det trots allt inga garantier för att det kommer ske. Gör därför noggranna avvägningar för hur stor månatlig summa av ditt kapital du vill lägga på aktiesparande. Det är ofta bättre att lägga en mindre summa på aktiesparande varje månad, jämfört med att lägga klumpsummor mer sällan.
  2. Skaffa en aktiekompis – En aktiekompis kan vara bra att ha när man ska börja sitt eget aktiesparande. Det är ofta fördelaktigt om personen har tidigare erfarenheter, men det är absolut inget krav. Det viktiga är att ni kan ställa frågor till varandra, tipsa om bra aktiebolag ni upptäckt och motivera varandra till fortsatt sparande. Om ni båda är nya inom aktiesparande kan det även vara roligare att upptäcka aktievärlden tillsammans, lära er om olika sparmöjligheter och läsa på om olika strategier!
  3. Öppna ett aktiekonto – För att kunna spara i aktier behöver du öppna ett aktiekonto. Detta är det konto du köper och säljer aktier på. Det finns flera olika ställen man kan öppna aktiekonto på, och två vanliga ställen är bankerna Avanza och Nordnet. Även andra banker erhåller ofta möjligheten att öppna ett investeringssparkonto (ISK). Andra alternativ är att vända sig till en nätmäklare, att skaffa en kapitalförsäkring eller en aktiefonddepå.
  4. Kolla in OMXS30 – OMXS30 är ett marknadsindex över de 30 mest omsatta bolagen som finns på Stockholmsbörsen. Det kan vara allt från banker och telekombolag till läkemedelsbolag och bilföretag. När du ska börja spara i aktier är det ett tips att kolla in detta index, och fundera på vilka av bolagen du känner till och vet vad de gör i sin verksamhet. Efter att du identifierat detta är det dags att välja vilka av dem du vill investera i.Det rekommenderas ofta att börja spara i fem olika bolag, som man känner till och vet vad de gör. Genom att aktiespara i flera olika bolag sprider man risken att drabbas av eventuella värdeminskningar i ett specifikt bolag. Över tid kan du börja investera mer i flera olika bolag. Du behöver heller inte börja spara i fem olika bolag direkt, utan det bör ses som en riktlinje under längre sikt, exempelvis som att du under ditt första sparår har investerat i fler än ett bolag.
  5. Investera regelbundet och långsiktigt För att öka sannolikheten till att framgångsrikt sparande är det viktigt att investeringen sker både regelbundet och långsiktigt. Första året kan man exempelvis sträva efter att investera i ett nytt bolag varje eller varannan månad – eller i vilken frekvens man har tänkt spara. Det är en god idé att sprida sitt sparande så mycket som möjligt, både vad gäller bolag och branscher.Första året, eller åren, kan man därför rikta in sig på att försöka ha mellan 10 till 12 bolag i sin aktieportfölj, som i sin tur är verksamma inom mellan 5 till 6 olika branscher. Konkret kan det innebära att man både investerar i banker, telekombolag, elbolag, försäkringsbolag, klädföretag och bolag inom produktionssektorn. Att samla ihop detta tar ofta tid, och det är alltid bättre att avvakta med att göra sina investeringar tills man hittat ett bolag man har kunskap om och känner är lämpligt att investera i – snarare än att skynda sig och investera i företag man inte har så stor koll på, bara för att fylla på sin aktieportfölj.

Sammanfattning

När man sparar långsiktigt är det viktigt att ha koll på både sin ekonomi, vilken frekvens man har möjlighet att investera och vilka summor man har råd att lägga på sparande. Genom att skapa en budget, lära känna en aktiekompis, öppna ett aktiekonto och sätta sig in i OMXS30 och de bolag som finns på detta index – samt att välja ut några av dessa som tillhör olika bolag och branscher som man vill köpa aktier i – har man en bra grund för att påbörja, och fortsätta, sitt sparande.

Nybörjarguide: Aktiekunskap och lönsam investering – Del 3 (6)

När man vill investera lönsamt är ofta en förutsättning att kunna grundläggande aktiekunskap och hur man kan resonera kring olika delar inom aktiehandel. Det kan bland annat handla om att investera i bolag som har fördelaktig utdelning och bolag som har goda framtidsutsikter, men också att återinvestera den avkastning man får ta del av, och att kunna analysera aktier och aktiekurser. Läs mer om det här!

Här är ytterligare en bra text om du vill börja med aktier: Aktier för nybörjare

Lönsam investering på lång sikt

När man har byggt upp en bra grund för sitt sparande, exempelvis genom att ha aktier i flera olika marknader, branscher och bolag, kan det vara fördelaktigt att specialisera sig lite extra inom några specifika företag som man tycker om och vill investera i. Det är här även viktigt att se till så att företagets historia, nutid och framtidsutsikter ser goda ut. Goda framtidsutsikter kan bland annat innebära att företaget är verksam inom ett område som är, och kommer fortsätta vara, någonting som folk kommer investera i, både på individuell nivå och på övergripande nivå.

Om ett företag är på uppgång, och kommer fortsätta med detta, kan det vara gynnsamt att äga aktier där, för att på lång sikt kunna ta del av utdelningen som tillväxten och vinsten innebär.

Investera i bolag med fördelaktig utdelning

Utdelningen hos aktiebolag kan skilja sig åt. Vissa har som regel att aldrig investera i bolag som kan sänka utdelningen över tid. Genom att investera i bolag som har en stabil, alternativ ökad, utdelning kommer också avkastningen du får ta del av vara stabil, alternativt öka, över tid. I takt med att företaget växer kommer också aktiekursen stiga, vilket gör att företaget kan dela ut större vinster. Läs gärna mer om detta i vår populära artikel om utdelningsaktier.

Återinvestering

En metod som är vanlig att använda sig av bland aktiesparare är att återinvestera de utdelningar man får ta del av. Detta innebär att du investerar dessa pengar i att köpa nya aktier. Detta kan göras både helt och delvis; vissa tycker det är bra att återinvestera en viss andel av utdelningen och spara undan resten, medan andra tycker det är bättre att återinvestera den totala summan.

Lär dig analysera aktier

Att kunna analysera aktier och aktiekurser är många gånger väldigt bra att kunna. Genom att kunna det kan du lättare läsa av marknaden och kursförändringar, men det kan också bli lättare för dig att göra bedömningar kring var du vill investera, och att avgöra huruvida aktier är värda att köpa eller inte. På så sätt kan du tyda huruvida aktier är lågriskaktier eller högriskaktier och ta ställning till vilka som passar din portfölj och din sparstrategi bäst.

Sammanfattning

För att kunna investera lönsamt är det ofta positivt att ha koll på hur man kan tänka kring aktiekurser, utdelning, återinvestering samt att kunna analysera aktiekurser på ett tillfredsställande sätt. Ju mer kunskap du har kring allt som rör aktier, desto bättre förutsättningar har du också att göra bra och genomtänkta investeringar.

Nybörjarguide: Tre sätt att komma åt aktiemarknaden – Del 4 (6)

Det finns flera vägar till aktiemarknaden och att börja spara i aktier; du kan både göra jobbet själv, men det finns också möjlighet att överlåta jobbet till någon annan genom exempelvis aktiefonder eller genom att vända sig till ett investmentbolag där experter gör affärer åt dig. Vill du veta mer om hur detta fungerar? Läs vidare!

Köp aktier själv direkt

Att köpa aktier själv är en bra väg till direktägande av aktier. På det sättet har du själv fullständig kontroll över vilka aktier du investerar i, kan sätta dig in i de olika bolagen och följa aktierna över tid. Utöver den självstyrande faktorn innebär det dessutom generellt färre omkostnader, på grund av att vägen går direkt mellan dig och aktien, istället för att fragmenteras upp av mellanhänder som fungerar som en länk mellan dig och aktierna.

För att kunna köpa aktier behöver du ha tillgång till ett aktiekonto. Att starta dessa konton är vanligtvis kostnadsfritt.

Aktiefonder

När du köper aktiefonder är det någon annan som gör jobbet åt dig. Enligt vissa är det bra att själv inte behöva ha så jättebra koll på det som görs, medan andra anser att det är en fundamental del i långsiktig handel att ha just koll på var pengarna ligger och att själv fatta beslut kring placering, köpande och säljande.

Det är vanligt att aktiefonder kombineras med att köpa aktier själv, och att enbart ha en viss del av sitt kapital i aktiefonder. Det är ofta dyrare att handla aktiefonder än aktier, vilket är en sak som kan vara bra att ha i åtanke.

För att köpa aktiefonder behöver du ha tillgång till ett investeringssparkonto, även kallat ISK-konto. Fördelen som kan finnas med dessa konton är att den åtliga skatten är lägre för pengarna som investeras, och att du inte behöver deklarare för varje specifik affär som görs. Även din utdelning kan hamna på detta konto.

Investmentbolag

En tredje väg till aktiemarknaden är att vända sig till investmentbolag. Det här innebär att det är experter som har hand om dina investeringar, vilket innebär fler mellanhänder för dig. Investmentbolag kan förstås som en kombination mellan aktiefonder och direktägande. Likheten med en fond är att investmentbolaget äger de underliggande tillgångarna och/eller aktierna. Samtidigt fungerar det som ett aktiebolag på vissa sätt, fast med skillnaden att någon annan köper aktier åt dig. Idén bakom investmentbolag är att köpa upp och förädla andra företag, för att sedan sälja vidare aktier för dessa.

Sammanfattning

Det finns flera sätt att nå aktiemarknaden på: både själv, genom aktiefonder och via investmentbolag. Vilka sätt som passar vem och när kan skilja sig åt, men oavsett vilken väg du väljer är det viktigt att du har kunskap om hur den fungerar så att du kan fatta så bra beslut som möjligt gällande dina investeringar.

Nybörjarguide: Investeringsmetodik – Del 5 (6)

Oavsett om du är nybörjare inom aktiesparande eller har tidigare erfarenheter inom detta så är det bra att ha koll på investeringsmetodik. Det innebär bland annat att förstå vad man gör, att förstå hur olika alternativ påverkar det långsiktiga sparandet och att ha en strategi för att minska riskerna som kan finnas. I den här texten kan du läsa mer om just detta!

  1. Förstå vad du köper För att kunna göra så bra investeringar som möjligt är det viktigt att du förstår vad det är du köper. Genom att ha bättre koll skapas också bättre förutsättningar för goda investeringsmöjligheter. Läs därför alltid på noggrant innan varje köp du gör, för att på så sätt kunna sätta dig in i vad företaget pysslar med. Du ska alltid känna dig trygg med de investeringar du gör.Att sätta sig in i företaget kan bland annat innebära att du har koll på följande:- Vad är företagets affärsidé? Hur fungerar deras verksamhet och vad är deras målsättningar?- Vad säljer företaget? Varor, tjänster, annat?
    – Vilken marknad är företaget verksam inom?
    – Vilka är företagets konkurrenter? Vad skiljer dem från varandra, vad är gemensamt?
    – Hur har företaget fungerat historiskt? Vilka framgångar och motgångar har funnits?
    – Hur ser företagets framtidsutsikter ut?
    – Vilka är VD, styrelse, etc.?
  2. Spara regelbundet När man investerar långsiktigt handlar sparandet till stor del om att spara regelbundet. Det är ofta omöjligt att träffa rätt på kursernas toppar och bottnar, och genom att spara regelbundet kan du istället fokusera på att handla inom en viss frekvens – exempelvis en gång i månaden – för att på så sätt snitta ner inköpspriset, och på så sätt få ”gratis” avkastning.När någonting sker kontinuerligt blir helheten generellt viktigare än varje specifikt investeringstillfälle. Genom att köpa oavsett pris kommer också snittkursen kunna beräknas av en jämförelse av dina samtliga inköp, snarare än varje inköpspris för sig.
  3. Sprid riskernaAtt sprida riskerna innebär att inte vara beroende av ett specifikt företag, bransch eller marknad för att ens aktiesparande ska kunna gå bra. Ju större spridning du har för dina aktier, desto större säkerhet kan du anses ha – sett från ett inverkningsperspektiv: hur stor påverkan de olika kategorierna kommer ha på ditt sparande.Om det exempelvis skulle gå dåligt för en marknad generellt kommer det med stor sannolikhet påverka både branschen och de enskilda företaget negativt – vilket kommer visa sig på värdet på dina aktier hos dem.Om du istället sprider dina aktier över flera olika företag, branscher och marknader kommer det påverka dig mindre om det går dåligt för en specifik marknad, då du fortfarande kommer ha aktier i flera andra marknader – som kanske går bättre.Det finns både marknadsrisker, branschrisker och företagsrisker. Genom att öka spridningen på dina aktier inom dessa kategorier blir du inte lika beroende av varje enskild aktie. Snittet på dina aktieframgångar kan därmed förstås en gemensam helhet, snarare än att betrakta varje specifik aktie.Se därför till att sträva efter följande:- Investera i flera olika företag
    – Investera i flera olika branscher
    – Investera i flera olika marknader

Som investerare kan du vara både specialist och/eller generalist. För att minska beroendet bör du ha dina investeringar i minst tre olika marknader för att minska beroendet. Satsa inte allt på samma typ av företag. Rent praktiskt kan det innebära att du både investerar i investmentbolag, banker, klädbolag, telekombolag, etc. – men också att du blandar mellan nationella, internationella och utländska aktiebolag.

Sammanfattning  – aktier för nybörjare

För att kunna göra bra investeringar är det viktigt att du förstår vad det är du köper och har kunskap kring det du investerar i. För att kunna spara långsiktigt är det dessutom nödvändigt att det finns en regelbundenhet i ditt sparande, även fast du själv bestämmer i vilken frekvens det ska ske. Utöver det bör du även veta hur du gör för att minska riskerna med dina investeringar, vilket bland annat kan göras genom att sprida sitt aktiesparande mellan olika marknader, branscher och företag.

Nybörjarguide: Fortsatt sparande och alternativ till att spara själv – Del 6 (6)

Efter att ha hållt på med investering ett tag kommer det förmodligen bli lättare och lättare. I början kan det vara svårt att kunna tillämpa alla strategier, metoder och all information om vad man ska fokusera på när det gäller investering i olika bolag kan upplevas som överväldigande. Men när du väl kommit igång kommer det med större sannolikhet flyta på, och kunskapen du lär dig nu är förmodligen en vidareutveckling av tidigare kunskaper du lärt dig och börjat tillämpa. Om du känner att du skulle fastna i ditt investeringssätt kan du alltid kika runt efter plattformar där du kan lära dig mer om aktier på, och det kan i det skedet vara ett ypperligt tillfälle för dig att bli medlem på Samuelssons Rapport, om du inte vill fortsätta spara helt på egen hand utan ta del av ett större spararsammanhang. Mer om det nedan:

Fortsatt sparande

När du har kommit igång med ditt sparande har du alla förutsättningar du behöver för att fortsätta på samma sätt och investa mer, och att kunna se hur dina pengar växer på sikt. Att fortsätta med ditt sparande kan därmed fortsätta på samma sätt som du gjort hittills. Utöka din portfölj, läs på om nya bolag, sprid dina aktier, lär dig mer om olika investeringsstrategier, kom i kontakt med andra aktiesparare för att utbyta kunskaper med varandra.

Medlemsskap på Samuelssons Rapport – ta del av information och bli del av en community

Om du skulle vilja få tillgång till flera olika aktie- och fondportföljer, ta del av tradingforum, lära dig mer om olika tradingstrategier, hålla dig uppdaterad med dagens kvantanalys eller vill lära dig mer om algotrading så kan det vara ett bra alternativ för dig att bli medlem här på bloggen! Du kan på så sätt inte bara lära dig mer, utan även komma i kontakt med andra investerare och utbyta kunskaper, erfarenheter, tips och avrådningar med varandra. Det kan förstås lite på samma sätt som att ha en aktiekompis, fast i lite större omfattning.

Historiskt har Investerare lyckats bättre än marknaden sedan 2008, vilket är ett fantastiskt bra resultat och det är dessutom ett bra alternativ till att spara helt på egen hand. Du kan välja mellan flera olika medlemsnivåer beroende på vilka delar du vill ha tillgång till. Det är ingen bindningstid och månadskostnaden är från 9 kronor, vilket är bra både ifall du vill testa på det till ett lågt pris en månad eller om du vill vara medlem en längre tid.

Sammanfattning – aktier för nybörjare

Du är nu redo att fortsätta ditt sparande! Om dina investeringar hittills har gått bra är det bara att du fortsätter på samma sätt även framöver. Med stor sannolikhet kommer du lära dig mer och mer ju längre du håller på med aktier, och så länge du har grundläggande kunskaper i ämnet, och känner till de risker som kan finnas, behöver du inte vara orolig över att du vet för lite. Kunskap kommer med tiden, och det tar ofta tid att bli fullärd. Ifall du skulle vilja komma i kontakt med ett aktiespararnätverk och ta del av en plattform bestående av olika källor och tillgångar som kan vara bra att ha åtkomst till kan det vara fördelaktigt att du blir medlem i Investerare. Artikeln är skriven av en frilansskribent och kan innehålla faktafel.

Vilka aktier skall man köpa?

Hur många aktier skall man köpa?

Lycka till med ditt fortsatta aktiesparande!

Recent Posts