Vad är trading? – Kom igång med trading
Trading, ja ett fantastiskt yrke och hobby. För mig är det både och. Jag har ägnat de senaste 25 åren till att jobba och syssla med det jag tycker är allra roligast. Jag är lyckligt lottad på det sättet även om det inte har kommit gratis. Jag har jobbat extremt hårt för att komma hit och det har kostat mig mycket pengar, svett och tårar.
Börja med trading
Är du intresserad av trading men aldrig riktigt tagit klivet ut på börsen? I den här övergripande artikeln ger vi dig all den grundläggande kunskap du behöver för att komma igång. Vi går dessutom igenom vilka olika strategier du kan använda dig av, samt behandlar vanliga frågor gällande startkapital, användbara verktyg, med mera. Internet svämmar bokstavligen över av artiklar gällande trading. Alla med olika inriktning och krav på förkunskaper. Använd den här artikeln för att komma igång med din trading. Därefter kan du fördjupa dig i de områden som intresserar dig.
1. Börja med trading: Introduktion – Vad är trading?
Vad är trading?
Det första vi måste definiera är vad trading egentligen innebär. Trading är att aktivt delta i handeln på de finansiella marknaderna i syfte att vinna fördelar gentemot den traditionella mer långsiktiga investeringsverksamheten. Istället för att investera i en långsiktigt stigande marknad så tar en trader positioner på kortare sikt för att tjäna pengar på de kortsiktiga prissvängningar som finns på marknaderna .
Vad innebär trading? Hur fungerar det?
En person som månadssparar i en aktiefond är alltså inte en trader. En trader är någon som jobbar aktivt med sina investeringar och sköter sin handel likt ett företag. Det krävs att man har en solid strategi som man följer till punkt och pricka, med både korta och långsiktiga mål för utvecklingen av sitt kapital. Trading innebär alltså ett helt annat fokus än konventionellt aktiesparande.
I den här artikeln använder vi engelskans ord, trading, då det är det mest allmänt vedertagna ordet för att beskriva just trading. Den närmast korrekta översättningen till svenska är handel, men vi tycker att trading bättre beskriver det förfarande vi pratar om i den här artikeln.
2. Börja med trading: Olika trading-stilar
I den här tradingkursen kommer vi fokusera på tre huvudsakliga trading-stilar. Dessa stilar kommer att vara återkommande när vi tittar på olika exempel och strategier.
- Daytrading
Daytrading Utbildning – Lära sig bli daytrader med daytradingkurs
Daytrading är en trading-stil som innebär att man köper och säljer under samma handelsdag i syfte att tjäna pengar på de dagliga svängningarna på marknaderna.
- Swing trading
Swingtrading innebär att man försöker dra nytta av de cykliska mönster som kursrörelser uppvisar på kort eller medellång sikt.
- Algotrading
Algotrading innebär att man använder algoritmer för att fatta köp- och säljbeslut.
- Scalping
Scalping är en extremt aktiv form av daytrading som innebär frekvent köp och försäljning under hela tradingperioden.
- Position Trading
Positionstrading omfattar den längsta tradingtimeframen; de trejdar i allmänhet över en period av månader till år. Positionstraders kan använda en kombination av teknisk analys och fundmental analys för att fatta handelsbeslut, och ofta hänvisas till veckovisa och månatliga prisdiagram vid bedömningen av marknaderna. Denna typ av trading liknar enligt mig mest investeringar.
Vilken stil passar dig bäst?
Mycket handlar om hur mycket erfarenhet man har av trading från början, samt hur mycket tid man är villig att avsätta och hur stort startkapital man har. Daytrading är den form av trading som tar mest tid, men här finns det också stora pengar att tjäna. Swing trading kräver mindre tid, likaså algotrading, i och med att man inte handlar lika frekvent.
3. Börja med trading: Att leva på trading (Tradingutbildning)
Att vara trader ses av många som ett närmast kultförklarat yrke. Många lockas av den frihet det innebär att kunna arbeta vart man än befinner sig och att kunna ta med sig jobbet på resor, osv. Riktigt så enkelt är det inte. De flesta traders har stationära kontor, med flera skärmar, stabila internetuppkopplingar, anteckningsböcker och dagböcker. Alltså raka motsatsen till vad man skulle kunna kalla för ett mobilt kontor. Däremot så har en trader andra friheter, såsom friheten att inte ha en arbetsgivare som äger ens tid, osv. Alla traders har dock inte trading som heltidssysselsättning, speciellt inte i början. Det är vanligt att det börjar som en sidoverksamhet för att sedan växa till någonting som man i slutändan kan försörja sig på. Mer nedan för att komma igång med en tradingutbildning.
Öppna ett konto
För att komma igång med trading så behöver du en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto hos någon aktiemäklare, typ Avanza eller Nordnet. Se till att ha ett kapital som du har råd att förlora. I början kommer det att gå både upp och ner. Sedan bör du välja ut en marknad eller börs där du känner dig bekväm, alternativt en sektor.
Lite på din kunskap
Välj sedan aktier som visar en stabil stigande trend på lite längre sikt. Därefter letar du efter signaler som enligt din strategi ska tyda på en köpsignal. Kom ihåg att ha is i magen och att det inte alltid går som man förutspått. Marknaden har en stor portion slumpmässighet i sig, speciellt på kort sikt.
Ett startkapital för daytrading
För att komma igång med daytrading så behöver du ett större startkapital än för konventionella aktieinvesteringar. Här ska du göra många affärer med relativt små kursrörelser. För att dessa små kursrörelser ska ge en större avkastning är det courtage man betalar för att göra affären så behöver man ta lite större positioner. Vill du börja daytrada med aktier så bör du ha mellan 20.000 – 100.000 kr för att komma igång. Det går att börja med mindre, i syfte att lära sig, men för att kunna få någon form av avkastning så bör du ligga någonstans mellan nämnda intervall. För att kunna leva på daytrading så behöver du ett betydligt större kapital än så. Ha inte som ambition att leva på din daytrading direkt från start. Du behöver lära dig och skaffa dig erfarenhet innan du kan handla med det kapital som krävs för att avkastningen ska bli så stor att du kan försörja dig på den.
Startkapital för swingtrading
För att komma igång med swingtrading behöver du inte ett lika stort startkapital som vid daytrading. Du behöver dock mer pengar än vid vanligt aktiesparande. För att kunna få någon nämnvärd avkastning av dina trades så behöver du göra affärer av en viss storlek. Courtaget kommer bli din största kostnad och beroende på vilken aktiemäklare du har och storleken på courtaget så kan du avgöra hur stort startkapital du behöver. Du vill ju inte att avgifterna ska äta upp den vinst du gör genom dina trades. Den här typen av handel skapar ofta mycket känslor och det kräver att ha is i magen för att lyckas. Satsa pengar som du har råd att förlora är ett tips på vägen.
Startkapital för algotrading
Den strategi du väljer avgör i mångt och mycket exakt hur stort ditt startkapital kommer att behöva vara. Planerar du att ta positioner på lång eller kort tidshorisont? Vilken typ av finansiella instrument tänker du handla med? När du vet hur en generell trade ser ut så kan du titta på dina prognostiserade utgifter, så som courtaget. Se till att ta tillräckligt stora positioner för att inte avkastningen ska ätas upp av avgifterna. Se dessutom till att ditt startkapital är pengar du har råd att förlora. Att lära sig algotrading tar tid och du kommer erfara “learning by doing” med allt vad det innebär. Algotrading med aktier kräver avsevärt mycket mindre kapital än terminer.
TradeStation |
4. Börja med trading: Verktyg för trading – tradingprogram
Det första du behöver göra för att komma igång med trading är att öppna ett konto för handel, om du inte redan har det. En kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto, även kallat ISK, är att föredra om det är aktier du sysslar med. För terminer så rekommenderar jag dig att titta utomlands för att hitta kvalitetsmäklare. I och med att du gör många affärer per dag så är det viktigt att inte behöva betala skatt på varje transaktion. Har man ett ISK så betalar man istället en schablonskatt, vilket är en viss procent av kontots värde och insättningar under året. Att använda den klassiska K4-blanketten och deklarera varje transaktion till skatteverket skulle förmodligen ta så mycket tid att du snabbt hade fått överge dina drömmar om att utvecklas som trader, speciellt om du ska syssla med daytrading där man gör flera affärer per dag.
Öppna ett konto på någon av de stora aktiemäklarna, typ Avanza och Nordnet. En fördel med dessa två är att dom erbjuder rabatterat courtage för nybörjare vilket innebär att du kan göra många affärer i början till relativt låga avgifter och på så sätt arbeta efter devisen “learning by doing” utan att vara orolig för att ditt kapital ska ätas upp av avgifter.
Se till att ha rätt verktyg
För att komma igång med trading så behöver du dessutom ibland en del verktyg och hjälpmedel. Allt eftersom du blir mer och mer erfaren så kommer du garanterat hitta fler system och andra källor till information som du använder dig utav. Se dock till att redan från start ha en dagbok där du antecknar varje trade du gör. På så sätt ser du till att få en journal med anteckningar som förklarar hur du tänkte vid varje trade, vad du kunde gjort annorlunda och vad du lärde dig. Det här kan vara ovärderlig information för dig i din framtida utveckling som trader.
Som daytrader behöver också ett daytrading-program för att genomföra dina dagliga trades. När du börjar med daytrading så räcker det gott och väl med något av de tradingprogram som aktiemäklarna erbjuder. Sedan finns det en uppsjö av leverantörer om man vill hitta alternativ till dessa tradingprogram.
För att kunna lyckas med algotrading så behöver du även här rätt tradingprogramvara. Det finns många leverantörer att välja mellan och ett tips är att prova sig fram för att hitta det tradingprogram som passar just dig bäst. Algotrading bygger på att du själv programmerar de algoritmer som ska sköta dina strategier. Det finns olika programmeringsspråk som de olika tradingprogrammen stöder. Generellt är dom ganska enkla allihop så det handlar i grund och botten om att lägga tid på att sätta sig in i hur man förvandlar sin strategi till en algoritm.
TradeStation är en av de bästa tradingprogrammen på marknaden. TradeStation är dessutom mycket populärt bland traders som just sysslar med algotrading.
I tradingprogrammet får du också tillgång till kursdata vilket är fundamentalt i algotrading.
Tradingprogramvara har tre huvudändamål:
- marknadsanalys
- testning
- orderkörning
Marknadsanalyskomponenten av tradingprogramvara är det som låter dig visa och anpassa prisdiagram och visa prisnoteringar. Beroende på din typ av handel behöver du den senaste marknadsanalysen (med fördröjda citat) eller realtidsnoteringar som omedelbart uppdateras när marknadsförhållandena ändras. Långsiktiga traders (position och vissa swingtraders) kan använda EOD-data (end of day-data); Kortsiktiga traders (vissa swingtraders och daytraders och scalpers) behöver tillgång till realtidsdata.
Nästa komponent är programmets backtesting applikation. Inte för många år sedan var möjligheten att backtesta alls ett ganska avancerat inslag i handelsprogramvara. Idag kan handlare inte bara backtesta utan också utföra multivariabla optimeringar och walkforwardoptimeringar / testning. Dessa verktyg kan förbättra din förmåga att exakt testa ett tradingsystem.
Slutligen kommer din tradingprogramvara att ha minst ett orderingångsgränssnitt. Vissa tradingprogram erbjuder mycket grundläggande orderingång, medan andra stöder avancerade och till och med anpassningsbara gränssnitt. Många tradingplattformar stöder olika nivåer av handelsautomatisering , från villkorade order till helt automatiserade strategier.
Många tradingplattformar – den mjukvara som tillhandahåller marknadsanalys, testning och trading-tillträde – ger en simulerad miljö där du kan träna trading och pröva tradingsidéer. Dessa ”sim” -konton ger värdefull erfarenhet för nya traders, men det är viktigt att komma ihåg att simtrading och levande trading är helt olika saker.
Simtrading genererar till exempel ofta orderfyllningar som aldrig kommer att hända i levande trading (vilket ger dig en falsk lönsamhet i många fall) och känslorna som är involverade i simtrading kan aldrig åberopas för att representera hur du kommer att känna och agera i livetrading. Med detta sagt är simtrading ett utmärkt sätt för handlare att få erfarenhet på marknaderna och med faktisk orderingångsplacering.
Medan viss tradingprogramvara säljs som ett komplett paket, hyrs de flesta varje månad (t.ex. från din mäklare). I vissa fall avstår den månatliga avgiften om du handlar en viss volym (t ex 10 roundturns per månad). Det är viktigt att notera att förutom eventuella mjukvaru / plattformskostnader kan du också behöva betala för vissa kursdata, till exempel kursdata från specifika börser. Dessa avgifter skiljer sig beroende på din status som trader: i allmänhet är avgifterna relativt låga för enskilda traders, men kan vara ganska höga om du anses vara en ”professionell” trader.
Vikten av en bra infrastruktur – dator och internet
När man vill syssla med trading och då framförallt algotrading och daytrading så är man beroende av datorn och internet på ett lite annorlunda sätt än vid exempelvis swingtrading. Se till att ha en server som klarar att köra många tunga algoritmer för robothandel. Du behöver också ha en kraftfull dator med mycket minne.
- Se till att ta backup på all din data och dina algoritmer
- Se till att ha ett backupaggretat utifall att du skulle råka ut för ett strömavbrott
- Investera i en snabb internetanslutning. Viktigt!
En tradingdator är ditt primära verktyg. Det är här tradingen sker och var du ska undersöka, testa och handla din tradingplan. I en perfekt värld skulle din tradingdator användas för en sak: trading. Verkligheten är dock att de flesta datorer har olika program som körs och används för saker som spel och surfing på Internet.
Med det sagt, om du måste använda din tradingdator för sysslor utanför din trading, var noga med att den är tillräckligt skyddad med antivirusprogram. Många företag erbjuder gratis eller provversioner av deras virusskyddsprogram (tänk på att de fria versionerna inte alltid kör skanningar automatiskt). Oavsett vilken programvara du väljer, är nyckeln att installera den, uppdatera den ofta och utföra vanliga skanningar för att hålla datorn frisk.
Din dator ska ha den snabbaste processorn och den högsta mängd minne som du rimligen kan ha råd med (desto kortare och snabbare är din trading, desto viktigare blir det). Om det är möjligt ska din dator kunna stödja flera skärmar. Trading med två (eller gärna fler om du har råd och plats) bildskärmar ger dig den ”skärmyta” du behöver för att se flera marknader och tradingdiagram, samtidigt som du har ett eget orderfönster. Detta kan förbättra din situationsmedvetenhet och möjliggöra mer precision i din trading.
5. Börja med trading: Order-typer
Vill man bli framgångsrik inom trading så räcker det inte att lära sig att trycka på “köp” eller “sälj”. Det gäller att se upp när man genomför sina trades så att utgången blir som man tänkt sig. Det finns olika typer av ordrar där man kan villkora sin order. På så sätt kan man gardera sig för något som kallas slippage, med mera.
Långa eller korta ordrar
En vanlig säljorder där man säljer en aktie som förhoppningsvis stigit sedan man köpt den, är relativt enkel. Man lägger en order och priset kan rent teoretiskt inte falla lägre än till 0, vilket dock så klart är osannolikt. Men om vi blankar en aktie så blir den riskerade förlusten på grund av oförutsedda svängningar i kursen större. Detta kallas för slippage.
En daytrader måste alltid ha courtage och slippage i åtanke när han/hon genomför sina affärer. Courtage är den avgift man betalar till aktiemäklaren vid varje transaktion. Slippage är alltså den prisförskjutning som uppstår då den order man lagt inte köps till exakt samma belopp som ursprungsbeloppet. Slippage uppstår oftast i värdepapper där det är snabba marknadsrörelser.
Marknadsorder
En marknadsorder är en order där man vill genomföra sin affär direkt. Man har då ingen kontroll över prisnivån utan ordern fylls ut direkt.
Marknadsorder kallas också en fylld order. Det är är den vanligaste formen av order.
Limit
En order med en limit är en order med villkor som säger att affären inte kan genomföras om priset över- eller understiger en viss nivå. Det betyder att en order med en limit kan hindra affären från att genomföras.
Stop loss order
En order med ett stop loss innebär att man sätter en gräns för när ett innehav ska likvideras. När kursen når en viss nivå vill man helt enkelt sälja sin aktie.
6. Börja med trading: Utveckla din strategi
Att ha en tydlig strategi är A och O när det gäller alla former av trading. Rekommendationen är att välja en börs som du är bekväm med och fokusera på att göra dina affärer där. Väljer man en marknad så har man möjligheten att lära känna den marknaden ännu bättre med tiden. Man lär sig vilka faktorer som påverkar marknadsrörelserna, hur andra börser påverkar ens egen börs, osv.
Skaffa en edge
För att du ska kunna lyckas som trader och då framförallt som daytrader, så måste du hitta en strategi som du sedan följer slaviskt och som innebär att du tjänar pengar. En sådan strategi måste innehålla någonting som heter edge. En edge är en fördel som du har genom din strategi. Den bygger på att du identifierat ett antal trading-signaler som hjälper dig att tala om för dig hur och när du ska agera (köpa eller sälja).
En trading edge är alltså din fördelaktiga sannolikhet att tjäna pengar om vissa villkor eller mönster uppfylls på börsen.
För att citera Jack Welch; “Har du ingen edge, ge dig inte in i matchen”.
Försök att studera indikatorer och kursrörelser för att identifiera samband och se mönster. Börja sedan med så få villkor som möjligt, men i alla fall något som avgör när du ska ta en position och när den ska likvideras. Då har du din egen strategi och du har förhoppningsvis en edge. Din strategi och din edge kommer sedan att förfinas allt eftersom du lär dig mer och mer om trading generell, den marknad du agerar på och även om din egna mentala förmåga att hålla dig till din strategi utan att avvika från den.
Övriga tips och råd gällande trading
Vi gick ju inledningsvis in på vikten av att ha en tydlig strategi innan man kommer igång med sin trading. Vi ska nu titta på vilka andra tips och råd som kan vara viktiga att ta del av.
Var strukturerad
Att vara strukturerad och konsekvent i sitt agerande är oerhört viktigt. Ett vanligt nybörjarmisstag är att man blir frustrerad eftersom att marknaden inte uppför sig så som den borde och därmed frångår sin strategi. För att bli framgångsrik som trader måste du hålla fast vid din strategi och lita på att din edge på lång sikt kommer att göra att du tjänar pengar.
Trada som ett rovdjur
Likna ditt agerande på börsen med ett lejon på savannen. Lejonet ligger och lurar och väntar tålmodigt in rätt tillfälle. På samma sätt ska en daytrader göra på börsen. Inte kasta sig över första bästa byte, utan istället invänta att alla signaler visar grönt ljus, och sedan genomföra traden.
För anteckningar och har din strategi synlig
Se till att ha en anteckningsbok eller en dagbok där du noterar alla dina trades. Du kan även ha din strategi tydligt nedskriven på väggen så att du hela tiden ser den. Detta hjälper dig att vara konsekvent i ditt agerande.
Brant inlärningskurva
Eftersom trading är så lätt att komma in i, kan nya traders inte inse att det finns en väldigt brant inlärningskurva : Att bli framgångsrik är svårt och kräver mycket tid och ansträngning. Här är några snabba fakta om trading:
- Omkring 90% av dagens traders misslyckas inom det första året.
- Det finns inget sätt att helt eliminera risken i trading. Inte heller i gaproweb trading som en del tror.
- Det finns inget tradingsystem som vinner 100% av tiden.
- Du kommer alltid att förlora pengar, även om du är en väldigt väldigt duktig.
- Du behöver pengar för att tjäna pengar – det tar lång tid att bli rik på ett litet tradingkonto.
- Framgångsrika oberoende traders kan tjäna en bekväm inkomst, men de flesta blir inte miljonärer.
Med den lätthet som du kan börja med trading (du öppnar ett konto med ett par klick idag och sedan kan du bara trycka på köpknappen) betyder inte att det blir lätt att bli en framgångsrik och lönsam trader. Många av de 90% som håller på med trading misslyckas inom det första året gör det för att de börjar med trading utan att ha utvecklat någon form av logisk affärs- eller tradingplan. Alla affärer som ingåtts med en sådan brist på planering kommer sannolikt att misslyckas. En annan vanlig orsak till misslyckande är att traders är underkapitaliserad ; Det betyder att han eller hon inte har tillräckligt med pengar för att ta risken och absorbera de oundvikliga förlusterna.
Strategier för Trading
När det kommer till swingtrading så finns det många olika strategier att använda sig utav. Precis som vid all trading så gäller det att skaffa sig en edge. Alltså en fördel som gör att ens strategi genererar pengar om den utförs korrekt.
Några av de strategier man kan använda sig av är dessa.
Mean Reversion
Den här strategin innebär att man tittar på det långsiktiga medelvärdet för en tillgång. Sedan ser man hur kursen på kort sikt svänger runt medelvärdet och försöker ta positioner för att tjäna pengar på dessa svängningar. Man förväntar sig alltså att kursen kommer att gå söka sig tillbaka till medelvärdet.
News plays
Med den här strategin försöker man agera på nyheter eller rapporter för värdepappret. TIll exempel så tror man kanske att en viss nyhet kommer att få kursen att överreagera och man väljer då att trada utifrån det antagandet.
Trendföljare
Att följa trenden innebär att man identifierar trenden för en tillgång och sedan antar att den kommer fortsätta på medellång sikt. Har man till exempel en aktie med en stabilt stigande trend så är det mer troligt att de cykliska svängningarna uppåt ska fortsätta.
Sektor trading
Sektor trading hjälper dig att identifiera sektorer som för tillfället är starka. Sedan utför du din swingtrading inom den sektorn. Detta minskar risken för extern negativ påverkan på din swingtrading.
Teknisk analys
Till sist så finns det också teknisk analys. Här tittar man på många saker. Man tittar bland annat på stöd och motstånd för en kursrörelse. Man tittar också på olika indikatorer samt hur kursen rört sig historiskt. Det går även att analysera olika formationer där man kan se att kursrörelser har gemensamma formationer och rör sig på likvärdiga sätt.
Hitta en tydlig tradingstrategi
Precis som med daytrading och swingtrading behöver du vid algotrading hitta en tydlig strategi. Men vid algotrading är det, om möjligt, ännu viktigare. En strategi är dessutom levande, så till vida att marknaden ständigt förändras och med den även förutsättningarna för din strategi. Det gäller att hela tiden ha koll på detta.
Här är en checklista.
- Tydliga regler gällande när du ska ta en position, likvidera den samt dina mål för avkastning.
- Testa din strategi med historisk data
- Välj marknad
- Se till att välja en risk som passar just dig.
- Sätt av pengar för att kunna täcka för nybörjarmisstag
- Kontostorlek
- Tid som kan vara dedikerad till handel
- Nivå av tradingerfarenhet
- Personlighet
7. Börja med trading: Testa din strategi
För att en strategi ska bli mer än en avancerad gissning är det viktigt att man testar sin strategi. Det gör man enklas genom att använda historisk data. Man simulerar helt enkelt sin strategi och reser bakåt i tiden för att med den löpande datan som kommer, kunna se om strategin ger en positiv eller negativ utveckling.
Historisk data
Historisk data är alltså fundamentalt för att testa din strategi. Det finns en del gratisalternativ om man vill spara pengar i början. Se den här listan för vilka alternativ som finns.
Realtidsdata
Den andra typen av data du behöver är realtidsdata – alltså live-data som visar vad som händer på börsen just nu. Den här datan behövs speciellt för algotrading, för att din algoritm ska ha någon input för att göra sina beräkningar.
Inom trading är det alltså mycket viktigt att kunna göra backtesting. När det gäller backtesting så finns det fyra huvudsakliga faror som du bör se upp med.
- Involvera inte framtida data i ekvationen
Det är viktigt att vara disciplinerad även när man gör sin backtesting. Att blanda in data som inte är inom tidsramen för testet kan förstöra resultatet och göra det missvisande.
- Tänk på Survivor Bias
Survivor Bias är det faktum att ett index med exempelvis de mest lönsamma företagen talar om för oss att företag fallit ur indexet under åren som gått. Gör vi ett urval enligt hur indexet ser ut idag och kör en backtest på det så blir inte vår data 100% korrekt, i och med att bolagen som redan fallit ut ur indexet inte kommer att vara med i vårt test.
- Curve fitting
Den tredje och viktigaste faran och någonting som man verkligen bör se upp med är något som kallas för Curve Fitting. Det innebär att man lägger till för många parametrar till sin modell. Man bör ha så få parametrar som möjligt i sin modell. Annars urholkas modellens möjlighet att skapa korrekta beslutsunderlag.
- Ränta på ränta
Den sista faran att se upp med är att ta med ränta-på-ränta-effekten i din modell. Det kan verka lockande att göra det eftersom att man vill se hur ens kapital utvecklar sig, men det säger ingenting om hur effektiv själva modellen är. Så se till att ta bort alla sådana beräkningar från din backtest.
8. Börja med trading: Håll koll på resultaten
Ha tålamod och genomför den strategi utan att avvika från dina egna regler. Mycket av en traders framgång beror på hur disciplinerad hen är och hur väl hen följer sin strategi.
Fler tips:
- Nätverka med likasinnade för att lära dig mer.
- Bli expert på teknisk analys (teknisk analys utbildning)
- Handla med aktier med hög omsättning
- Handla med aktier som har en tydlig långsiktig trend
- Specialisera dig på en marknad eller sektor
- Följ din strategi
- Skriv en journal eller dagbok för att lära dig av dina trades
9. Börja med trading: Sammanfattning
Sammanfattningsvis så kan man säga att trading kräver mer av dig som investerare än om du sysslar med konventionellt aktiesparande. Här sätts psykologiska aspekter i spel på ett helt annat sätt och det är viktig att du skapar en tydlig strategi för dig själv och som du sedan följer slaviskt. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att inte avvika från sin plan. Detta är de flesta traders största akilleshäl, att man lockas in i trades som inte ligger inom den strategi man skapat. Man ser kanske en möjlighet till snabba pengar på annat håll och kan inte motstå frestelsen att slå till. Kanske leder det till att man tjänar en slant, vilket gör att det blir ännu enklare att avvika från strategin nästa gång. Helt plötsligt ökar risken och man riskerar att hamna i en jobbig situation.
Se även till att lära dig de verktyg, diagram, nyckeltal och indikatorer du använder dig av. Börja i liten skala och växla upp. Se till att lära dig allt om den marknad du tradar på och trada helst på en avgränsad marknad eller sektor.
Glöm inte att dokumentera dina trades för att kunna ge dig själv en överblick över din trading och se vad du kunde gjort annorlunda, för att på så sätt ständigt utvecklas. En trader blir aldrig fullärd.
Här hittar du de tradingutbildningar som finns att tillgå på Samuelssons Rapport.
Artikeln är skriven av en frilansskribent och kan innehålla felaktigheter. Samuelssons Rapport tar inget ansvar för detta.